Η καταστροφή που συντελείται -στο ανεκτίμητο για την ισορροπία του κλίματος- τροπικός δάσος του Αμαζονίου εξαιτίας των σαρωτικών πυρκαγιών έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων με τα πυρά να εστιάζουν στον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο. Ο Βραζιλιάνος ηγέτης συνεχίζει να ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα και αφού κατηγόρησε τις ΜΚΟ, τους αγρότες και τους ηγέτες ξένων κρατών, τελευταία επικαλέστηκε τις «πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες».
Η απροθυμία του Μπολσονάρο να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή προκειμένου να ελεγχθούν τα πύρινα μέτωπα έχουν προκαλέσει τον οργή των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε ανοικτά τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.
«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος»
«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο ο ινδιάνος αρχηγός και μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.
«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.
Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».
Κινητοποίηση του στρατού μετά από μέρες αδιαφορίας
Ο Μπολσονάρου, έπειτα από αυξανόμενη διεθνή πίεση επέτρεψε χθες την κινητοποίηση του στρατού στον Αμαζόνιο για την καταστολή των πυρκαγιών.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.
Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.
Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».
Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο του G7
Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη.
Η οικολογική καταστροφή στα δάση του Αμαζονίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.
Γαλλία και Ιρλανδία απειλούν να μην επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur, αν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του Αμαζονίου.
Στις δηλώσεις του για την καταστροφή που συντελείται στον πνεύμονα οξυγόνου του πλανήτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «διεθνή κρίση», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «δεν απειλείται μόνο η Βραζιλία και οι γύρω χώρες, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης».
Διαδηλώσεις ακτιβιστών
Η σύνοδος των «ισχυρών» του πλανήτη θα βρεθεί σε κλοιό διαδηλώσεων. Ακτιβιστές κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και Βάσκοι, ελπίζουν να συγκεντρώσουν 10.000 ανθρώπους για να διαδηλώσουν στην Εντάιγ και την Ιρούν, δύο πόλεις στη Γαλλία και την Ισπανία που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Μπιαρίτς.
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν χθες Παρασκευή το βράδυ στην Ουρούν στον νομό των Ατλαντικών Πυρηναίων, όπου 17 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.